Racuszki twarogowe z pudrem

Wczoraj pomiędzy sprzątaniem, a kompletowaniem zamówień znalazłam chwilę, bo zrobić coś smacznego.

Został mi ser twaróg jeszcze z świąt, którego nie wykorzystałam do sernika. Tak, pierwsze święta bez sernika. I ogólnie bez ciasta. I nie, nie odchudzam się. Tak byłam wszystkim zmęczona, że stwierdziłam- odpoczywam na maksa. Ciasto mogę sobie zrobić w normalny dzień.

Jednak przyszła mi ochota na racuch. Takie z twarogiem, które jadłam kiedyś. Ale sama wczoraj robiłam je pierwszy raz.

______________________________________________

PRZEPIS- 2 PORCJE

SKŁADNIKI:

250 g twarogu
2 jajka
1 łyżka cukry waniliowego
2 łyżki cukru pudru
3 czubate łyżki mąki

_____________________________________________

PRZYGOTOWANIE:

  • rozgnieść praską twaróg z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowe, delikatnie mieszając połączyć składniki.
  • Na rozgrzaną suchą patelnie teflonową bądź ceramiczną nakładać po 2 łyżki na jednego racucha.
  • Smażyć 3 minuty na minimalnym ogniu aż będą zrumienione. Przewrócić na drugą stronę.
  • Propozycja podania- według własnej fantazji i tego co się posiada.
    Dżem, miód, konfitura, śmietana, NUTTELLA z dodatkiem owoców.
SMACZNEGO!

You may also like

Dodaj komentarz